Home » Home » Onze school » Onze opleidingen » Havo

Havo

Havo

Havo is een afkorting voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs en biedt een voorbereiding op het HBO.
Daarvoor is nodig dat een havo-leerling beschikt over een brede theoretische kennis maar ook zeer geïnteresseerd is in de praktijk. ‘Denkers en doeners’, zo kun je de havo-leerlingen omschrijven.
De havo-opleiding duurt vijf jaar.

Tot en met het derde leerjaar volgt iedereen lessen in dezelfde vakken.  De profielkeuze, een belangrijke beslissing, wordt in leerjaar 3 voorbereid.

In klas 4 en 5 van de havo (de ‘bovenbouw’) wordt de leerling op het eindexamen voorbereid. De examenvakken komen uit een algemeen deel, een profieldeel en één vak in het vrije deel. Het is mogelijk om te kiezen voor een extra examenvak, hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Er zijn vier profielen, elke leerling kiest er één:

  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek

Over dit profieldeel maken de leerlingen aan het eind van klas 4 en in klas 5 een profielwerkstuk dat meetelt voor het examen.

Uniek bij Were Di is de mogelijkheid om schoolexamen te doen in de volgende vakken:

  • BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij)
  • Havo-P (Havo-Praktijk)
  • Informatica

 

Havo-P
Havisten zijn denkers, maar ook doeners. In het huidige aanbod voor de havist is er voldoende ruimte voor de theorie, maar de praktijk blijft vaak achter of onduidelijk. Havo-p is een landelijke ontwikkeling binnen de havo om hieraan gehoor te geven.

Bij het vak havo-P werken leerlingen aan vaardigheden die hen helpen bij de verdere loopbaan. Denk hierbij aan vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, kritisch denken, digitale vaardigheden of sociale en culturele vaardigheden. Tijdens het vak werken leerlingen zo veel mogelijk aan opdrachten van een externe opdrachtgever. Dit maakt de opdrachten betekenisvoller. Ook wordt er vakoverstijgend gewerkt zodat leerlingen de connectie tussen individuele vakken gaan zien.

In de onderbouw wordt er een stevige basis gelegd waarna leerlingen in de bovenbouw steeds zelfstandiger aan de slag gaan. Elke leerling in de onderbouw volgt vanaf de tweede klas twee uur havo-P per week. In de bovenbouw kan het vak gekozen worden in de profieldelen van natuur en gezondheid en natuur en techniek en in het vrije keuzedeel van alle profielen.

Leerlingen die voor het examen geslaagd zijn, vinden hun weg naar het vervolgonderwijs; vaak HBO, soms MBO. Ook instroom in 5-vwo is mogelijk, al zijn daar voorwaarden aan verbonden.

Teamleider van havo 3 t/m 5 is Anja Beuting.

 

 

line-left