Opeduca: woonwerkhuis


Leerlingen bouwen energieneutraal huis


Were Di werkt graag samen met het regionale bedrijfsleven, instellingen, organisaties en de overheid. Daarbij gaan de leerlingen zelf aan de slag met actuele onderwerpen en ontwikkelingen.

De leerlingen van vmbo Techniek Breed bouwden op het schoolterrein een energieneutraal gebouw; het Woonwerkhuis. Ze werden hierbij begeleid door docenten en specialisten uit het bedrijfsleven.

Bij dit ‘Leren voor duurzame ontwikkeling’ kwam een groot aantal thema’s aan bod: voeding, bouw, energie, mobiliteit en water. Bij dit ‘Leren voor duurzame ontwikkeling’ zijn leerlingen uit alle teams betrokken geweest. Leerlingen van Were Di Drie gingen de boer op om bedrijven en organisaties bij dit project te betrekken. Op Havo/Vwo werd aandacht besteed aan ‘Urban farming’, gecombineerd met projecten rond science, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie.

Zo ontstond een mooie, multidisciplinaire samenwerking tussen denkers en doeners. Het Woonwerkhuis is nu -september 2020- bijna klaar. In het schooljaar 2020-2021 verwachten we de feestelijke voltooiing. Dan zal ook de nieuwe bestemming van het woonwerkhuis bekend gemaakt worden.

In het project Woonwerkhuis werd samengewerkt met ASML, Margry Arts Architecten, Mansveld Projecten & Services, ondernemer Rob Dubbeldam en de gemeente Valkenswaard. Doel van deze samenwerking tussen de 3 O's (Ondernemingen-Overheid-Onderwijs) was leerlingen enthousiast te maken voor duurzame ontwikkeling en techniek.Op woensdag 14 december 2016 vierde Were Di het bereiken van het hoogste punt van het Woonwerkhuis. Natuurlijk waren de leerlingen, docenten en de betrokken bedrijven en vertegenwoordigers van de gemeente Valkenswaard daarbij.

Website door Webtraders