Project Roemenië


Sinds 2009 gaan leerlingen en personeelsleden naar Roemenië, om daar te ondersteunen in diverse liefdadigheidsprojecten.

2009-2017
De eerste negen jaar hebben we samengewerkt met de stichting SOS Straatkinderen en het inloophuis Casa Sami in de grote Roemeense havenstad Constanta. In het inloophuis konden straatkinderen en kinderen uit arme gezinnen dagelijks terecht voor een maaltijd en wekelijks voor schone kleding en een douche. Wij organiseerden ieder jaar een zomerkamp voor deze kinderen. Tijdens zo’n kamp namen we de kinderen een week mee naar een mooie locatie in de bergen van Transsylvanië, om daar te spelen, op excursie te gaan of andere activiteiten te ondernemen.

2018-2019
Na de sluiting van Casa Sami zijn we op zoek gegaan naar nieuwe projecten in Roemenië om iets voor te kunnen betekenen. We kwamen terecht bij de stichting Jacob’s Well, die later werd hernoemd naar Educare 4 Life. Ons werk verplaatste zich naar het kleine stadje Siret, in het noorden van het land. Twee jaar lang hebben we daar, in samenwerking met andere Nederlandse middelbare scholen, geholpen met de bouw van een school voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die zonder deze school helemaal geen onderwijs konden krijgen in Roemenië.

In 2020 hebben we het project stop moeten zetten. Eerst twee jaar in verband met de coronapandemie en daarna in verband met de oorlog in Oekraïne: Siret ligt drie kilometer van de Oekraïense grens verwijderd. De school is grotendeels af en de leerlingen voor wie deze bedoeld is, krijgen daar ook les.

2024
In 2023 is er in Constanta een nieuw inloophuis geopend. Het draagt de naam Casa Ellen, als eerbetoon aan de inmiddels overleden Ellen Rotaru, een Nederlandse die in Constanta jarenlang heel veel heeft betekend voor de kansarme kinderen, o.a. door sponsoren te zoeken om hun school te betalen.

Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons oorspronkelijke project nieuw leven in te blazen. Komende zomer gaan we opnieuw naar Constanta om een zomerkamp te organiseren voor de kinderen van Casa Ellen en een ander inloophuis uit dezelfde regio. We doen dat deze keer in samenwerking met de Nederlandse stichting Viitor (Roemeens voor toekomst) en de Roemeense stichting Romanian Rescue. Meer informatie over de Nederlandse stichting vind je op hun site: Stichting Viitor - Stichting Viitor (stichting-viitor.nl)

Voor het project in 2024 zijn we op zoek naar leerlingen die komende zomer graag mee willen.

Roemenië reis 2024

Wat gaan we doen?
We gaan vlak voor de zomervakantie 11 dagen naar Roemenië. Onze basis is de Roemeense stad Constanta. Vanuit daar gaan we met een bus de bergen in voor het zomerkamp met de Roemeense kinderen. Op dat kamp organiseren wij diverse activiteiten voor deze kinderen.

Wie mogen er mee?
Tien leerlingen van SG Were Di uit vmbo 3, havo 4 en vwo 4 en 5.

Wanneer is het?
Van vrijdag 28 juni 2024 tot en met maandag 8 juli 2024.

Wat kost het?
Deelnemen aan dit project is gratis. Het grootste deel van dit project wordt betaald door een subsidie van Erasmus Plus. Als je meegaat naar Roemenië, wordt er wel verwacht dat je deelneemt aan teambuildingsactiviteiten en een of meerdere activiteiten om extra geld in te zamelen voor dit project. Ook denk je mee over het programma van het zomerkamp.

Hoe kun je mee?
Als je mee wil doen aan onze volgende Roemeniëreis, dan schrijf je een brief of maak je een filmpje waarin je jezelf voorstelt en aan ons uitlegt waarom je zo graag mee zou willen doen aan dit project. Vertel ons wat je daar denkt te kunnen leren en wat de Roemeense kinderen misschien van jou kunnen leren. Stuur je brief of je filmpje vóór donderdag 1 februari 2024 naar roemenie@sgweredi.nl

Voor meer informatie kun je terecht bij de begeleidende personeelsleden Ruud Beerens (BRS), Marion de Brouwer (BRW) en Leonie Leito (LTO).


Website door Webtraders