Contact

Kennismaken met de politiek

Op woensdag 27 maart vond de JoPo-dag (jongeren en politiek dag) plaats in het gemeentehuis van Valkenswaard. Het doel van deze dag is om jongeren kennis te laten maken met de gemeentelijke politiek en te laten proeven hoe het is om raadslid te zijn. Leerlingen uit havo-4 volgden workshops om vaardigheden op te doen die een raadslid in de praktijk nodig heeft: interviewen, onderhandelen, presenteren en debatteren. Daarna vormden ze fracties die ieder werkten aan een raadsvoorstel. Gedurende de dag bereidden de leerlingen zich hier hierop voor, waarbij ze gecoached werden door vrijwilligers uit de politiek.

Na een gezellig diner bij Subway was hét moment daar: de raadsvergadering in de raadszaal, voorgezeten door burgemeester Ederveen. Iedere fractie verdedigde zijn voorstel en door middel van een debat wisselden de jongeren hun standpunten uit. Uiteindelijk stemden de aanwezigen in de zaal en de jongeren zelf op de voorstellen. Dit jaar heeft fractie 1 “Open Sportdag” met de gemeenteraadsleden Victor van de Made, Anneleen Wolterink, Jan van Zon, Sam de Win en Johanneke van Uijthoven, gewonnen. Zij krijgen 2500 euro om hun project gestalte te geven.

Kars Kiggen, gemeenteraadslid van fractie 4 'Wachttijd bij professionele hulp',  is uitgeroepen tot beste presentator. Het idee van zijn groep is door de landelijke politiek opgemerkt en zal binnenkort door de Tweede Kamer in behandeling worden genomen.

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders