MasterMilo laat vmbo-leerlingen zien hoe ‘vet’ techniek kan zijn

23-2-2024
Bron: ED.NL, geschreven door Bianca Kuijpers

VALKENSWAARD - Rrrroooarrr. Het geluid van de motor van de gedeukte sherrifwagen die MasterMilo start vult het hele schoolplein en ver daarbuiten. De YouTuber grijnst en rijdt een rondje. Op uitnodiging van Were Di komt Emile Luijben, alias MasterMilo, leerlingen enthousiast maken voor techniek.

Na een applaus van de ondanks de regen toegestroomde leerlingen van Were Di roept hij: ,,Dit is een 2 liter 16 klepper. Dat is een 38 liter klepper’’, wijst hij naar een uitgeklede tank die iets verderop op het plein staat.

Terwijl vierdejaars leerlingen van twaalf vmbo-scholen uit Oost-Brabant binnen druk bezig zijn met onder meer lassen, leidingen buigen en het aansluiten van vloerverwarming en verdeelkasten, staan de leerlingen van Were Di te kijken naar MasterMilo. De vlogger/YouTuber op het gebied van techniek was er op uitnodiging van Were Di om leerlingen die niet aan de wedstrijd meededen enthousiast te maken voor techniek.

Beroepenwedstrijd

Were Di was donderdag gastheer en medeorganisator van de beroepenwedstrijd van het platform Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost Brabant (VEIOB) die jaarlijks de beroepenwedstrijd organiseert. De beste leerlingen in elektro- installatie- en metaaltechniek worden daarin gekozen.

Hoewel Were Di in Zuidoost-Brabant zit, doen zij toch mee aan de wedstrijd en organiseerden zij dit jaar voor het eerst. Joep Schoenmakers, docent Produceren, Installeren en Energie: "We werden gevraagd om een aansprekend iemand te regelen voor de aankleding, dus hebben we MasterMilo benaderd en hij stond daar wel voor open."

De vlogger verzorgde ook de prijsuitreiking en een demonstratie voor de deelnemers.

Herrie, stank en rook

,,We gaan kijken of hij het doet. Hij start op perslucht”, zegt MasterMilo bij de tank. Een eerste poging is niet zo succesvol, maar bij de tweede wil het wel lukken. De herrie, de stank en de rook lijken de meeste omstanders niet te deren, want het levert opnieuw een applaus op.

Hoe vet is het dat je dat zo uit je hoofd ploept

Leerling

De lol spat er bij de vlogger zelf vanaf als hij met opnieuw een grote grijns een mini-autootje stapt en daarmee rondrijdt. De metalen kever die hij heeft staan, blijkt weer een grotere uitdaging, maar MasterMilo is niet voor niets een man van de praktijk en haalt het zadel en het ‘schild’ van de metalen constructie en na enig gesleutel krijgt hij de kever zonder schild aan de praat om ook daarmee triomfantelijk enkele rondjes te maken.

Missie geslaagd

,,Hoe creatief ben je als je dat kan”, zegt een leerling. ,,Hoe vet is het dat je dat zo uit je hoofd ploept” zegt een ander. Waarmee de missie van de dag is geslaagd.

De winnaars van de beroepenwedstrijd zijn Thijs Hakkesleegt van Gilde Vakcollege Gorinchem (installatie), Thijne van der Donk van het Hooghuis Zuidwest in Oss (Elektro) en Ruben Lammers van Were Di (metaal). De tweede prijzen gingen naar Jesse Vermeulen van Kempenhorst College in Oirschot (installatie), Rens Cuppen van het Udens College (elektro) en Teun Katsman van het Baanderheren College in Boxtel. Alle overige leerlingen hebben een gedeelde derde plaats.

Website door Webtraders