Om nooit te vergeten - Film van docenten over Market Garden

DE DAG VAN GISTEREN

Docenten maken film over operatie Market Garden

Dit jaar herdenken we dat Zuid-Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd. Dat lijkt -vooral voor jonge mensen- iets van vroeger, van een hele tijd geleden, maar SG Were Di in Valkenswaard houdt de herinnering voor haar leerlingen levend. Op en rond de bevrijdingsdag van Valkenswaard, 17 september, vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo krijgen de leerlingen les over de bevrijding van Zuid-Nederland en zien ze een speciaal gemaakte videofilm. Een groep scholieren neemt deel aan herdenkingsplechtigheid op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg.

Twee docenten van Were Di namen het initiatief om samen een videofilm te maken over de bevrijding. Als docenten geschiedenis realiseerden Koen van den Eventuin en Thomas Sandkuyl zich, dat het essentieel is om het verhaal van de bevrijding door te geven aan de jongste generatie. Verhalen vertellen en verhalen laten zien, dat was hun gedachte. ‘We wilden operatie Market Garden laten zien. Hoe de Britse troepen hier in de buurt, in Lommel en Luijksgestel waren, Valkenswaard aandeden en doorgingen, op weg naar Arnhem,’ licht Van den Eventuin toe. ‘Je kunt zien hoe een stukje plaatselijke historie onderdeel is van een veel groter geheel,’ vult Sandkuyl aan.

De film kan via deze link bekeken worden.

Maandag 16 september brengen leerlingen van de school drinken en een versnapering aan de militaire colonne die aankomt op de markt en op het Wilhelminaplein in Valkenswaard.
Op de dag van de bevrijding is er een herdenkingsplechtigheid op de militaire begraafplaats aan de Luikerweg. Die begint ter plekke om 10:45 uur. Onderdeel daarvan is de bevrijdingsloop: leerlingen van de scholengemeenschap vertrekken vanaf het gemeentehuis en arriveren op de begraafplaats met de Britse en Nederlandse vlag.

Ook bij het vertrek uit Valkenswaard van de militaire colonne zijn leerlingen van de school betrokken.

Website door Webtraders