27-3-2024
Thema avond ‘Het puberbrein en verleidingen’ voor ouders van leerjaar 1 en 2.
(Gratis toegankelijk na aanmelding)
Woensdagavond 22 mei staat in het teken van het puberbrein. Het brein van een puber is volop in ontwikkeling en voor ouders kan het soms een flinke, maar leuke, uitdaging zijn om deze fase samen door te worstelen. Leerlingen komen allerlei verleidingen tegen; op social media, in games, experimenteren met alcohol en drugs, maar grijpen soms ook de kans om ‘snel geld te verdienen’ zodat ze rond kunnen lopen met de hipste schoenen en dure merkkleding.
Voor deze themavond hebben we enkele interessante sprekers uitgenodigd die u mee zal nemen in de wonderlijke wereld van het Puberbrein en alle verleidingen die ze in de dagelijkse praktijk tegen komen. Hoe gaat u hier als ouder mee om? Waar stuurt u bij en waar laat u los? Hoe blijft u in contact met uw zoon of dochter?
Hoofdspreker van de avond is Aletta Smits. Aletta neemt iedereen, op bijna cabareteske wijze, mee in de Handleiding van de puber. Daarna kunt u kiezen uit drie vervolglezingen:
Het programma
18.30 uur: Ontvangst (zorgt u er s.v.p. voor dat u op tijd aanwezig bent)
18.45 uur: Start eerste lezing Aletta Smits: Het Puberbrein - een handleiding
20.15 uur: Pauze
20.45 uur: Keuze uit 3 verschillende lezingen van Novadic Kentron, Backbone Academy
of Aletta Smits
21.30 uur: Einde
Inschrijven
Inschrijven voor deze zeer interessante avond kan via deze link.
De entree is gratis en speciaal bedoeld voor ouders met een leerling in leerjaar 1 of 2 op Were Di.
Meer informatie over de lezingen
Het puberbrein- een handleiding (door Aletta Smits)
Een vrolijke presentatie over hoe het gemiddelde puberbrein werkt en wat volwassenen daarover moeten weten. Over plannen; over wanneer ze slapen; over hun ontwapenende eerlijkheid en hun fantastische gevoel voor humor.
Pubers achter hun schermen (door Aletta Smits)
Een vrolijke presentatie over hoe pubers zich verhouden tot hun schermen: wat vinden ze daar en wat verliezen ze daar? Hoe kunnen we ze helpen om daarmee om te gaan, en hoe kunnen zij ons helpen dingen een beetje in verhouding te blijven zien? Met antwoord op vragen als waarom het zo moeilijk is om te stoppen, waarom ze leren van gamen en social media, maar waarom ze ook toch niet te lang achter zo’n scherm moeten zitten en concrete handvatten om het gesprek aan te gaan.
Pubers en middelengebruik (Novadic Kentron)
Maakt u zich wel eens zorgen over alle verleidingen die op de loer liggen voor pubers, zoals alcohol, drugs en gokken? Heeft u hier al eens over gesproken met uw kind? Zijn er afspraken gemaakt? Werken die?
Floris Brocaar, preventiewerker van Novadic-Kentron, neemt u mee door de hedendaagse wereld van alcohol, drugs en gokken. Tijdens deze lezing krijgt u informatie over hoe het puberbrein werkt en waarom jongeren u juist nodig hebben, daarnaast krijgt u meer inzicht in deze middelen en handvatten om dit bespreekbaar te maken met uw kind.
Pubers en snel geld verdienen (door Backbone Academy)
In een wereld waarin alles duurder wordt en iedereen mee wil blijven doen lijkt snel geld verdienen een makkelijke keuze. Voor pubers lijken de eerste stappen redelijk onschuldig en zien zij de gevaren hiervan niet in. Hoe worden jongeren de wereld van de criminaliteit in getrokken en hoe kan je dit signaleren?