Van schillen tot zeep

In de supermarkt kun je vers geperst sinaasappelsap kopen. Dat weet u. Maar wat u misschien niet weet, is dat al die schillen uit al die supermarkten worden opgehaald en naar Renewi in Son gebracht. Daar wordt de pulp verwerkt in diervoeder, wordt de olie uit de schil gehaald en wordt de schil vergist. Die olie zou je kunnen verwerken in smakelijke muffins of in heerlijk geurende zeep.

Eric Segers, directeur van Renewi Zuid-Nederland, ontving op 3 september een groep leerlingen uit 3-gymnasium die zich in het kader van Expansio verdiepen in duurzaamheid. Hij bracht de principes van een circulaire economie voor het voetlicht: afval bestaat niet meer, we moeten alles gaan hergebruiken. Alleen op die manier kunnen we met zijn allen op de aarde blijven voortbestaan.

In Son worden die sinaasappelschillen verwerkt, maar ook de halvarine, boter, pindakaas die in de supermarkt 'over de datum' raken en al het voedsel dat in restaurants overblijft. De leerlingen zagen dat allemaal met eigen ogen, en het was een indrukwekkende ervaring. Ze keken hun ogen uit. En ze peuzelden een smakelijke muffin op en ontvingen een stukje geurige zeep. Allemaal onverwachte voorbeelden van vernieuwd hergebruik. Dank aan Renewi!

Website door Webtraders