Op welke manieren kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen? Over die vraag bogen zich onlangs zeventien brugklassen van scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Project Footprinters leverde een hoop verrassende en creatieve ideeën op. Afgelopen week – vlak voor de start van de zomervakantie – was de prijsuitreiking.
Een opruimrobot met grijparmen, een energieneutraal klaslokaal, een app die mensen stimuleert om zwerfafval te verzamelen. De creativiteit van 12- en 13-jarigen kent bijna geen grenzen. En creativiteit stimuleren, daar draait het om bij het educatieve project Footprinters, een idee van het Tilburgse bureau SNENS. De leerlingen kregen de opdracht een originele oplossing te bedenken voor een duurzaamheidsvraagstuk in en rondom hun eigen school én moesten hun oplossing op een creatieve manier presenteren in een zelfgemaakt filmpje.
Vier winnaars
In kleine groepjes gingen ze aan het werk, dertien brugklassen van het vmbo en vier van havo-vwo. De te tackelen thema’s: (zwerf)afval & circulaire economie, klimaatadaptatie en energie. Na enkele spannende selectieronden werden er uiteindelijk vier teams uitgeroepen tot winnaars. Nine en Bregje bedachten een robotstofzuiger met extra grijparmen die helpt de aula schoon te houden. Lisanne, Fleur en Evelien creëerden een energieneutraal klaslokaal met leerzame spellen en zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor verlichting en smartbord. Pleun en Sha’uri vonden een manier om regenwater op te vangen en te bewaren voor droge perioden. En met de opruim-app van Lente, Kim en Lizanne kan je punten sparen door zwerfafval op te rapen en netjes in de afvalbak te gooien. Alle winnaars ontvingen een mooie trofee. Andere prijzen waren zwembadkaartjes en bioscoopbonnen.
Stokje overnemen
‘Project Footprinters maakt de leerlingen bewust van de duurzaamheidsproblemen waar de wereld momenteel mee worstelt’, zeggen vmbo-docent Art en Design Ellen Verbeek en teamleider leerjaar 1 havo/vwo Karin Knabben. ‘Zij zijn de generatie die oplossingen moet gaan verzinnen. Voor de meesten was dit de eerste kennismaking met duurzaamheid, wie weet springt de vonk over.’ Namens de gemeente Valkenswaard, die het project mede heeft gefinancierd, kwam wethouder Rens Pijnenburg (Duurzaamheid) een kijkje nemen bij de prijsuitreiking. ‘Valkenswaard wil een aantrekkelijk woon- en leefklimaat bieden voor jongeren en jonge gezinnen, nu en in de toekomst. Daarom werken we nu hard aan het behoud van een duurzame omgeving. De jeugd zal straks het stokje van ons moeten overnemen en doorgaan op de ingeslagen weg. Dat maakt dit soort projecten zo belangrijk.’