Brugklassers buigen zich over zwerfafval


Twaalf vmbo-brugklassen van scholengemeenschap Were Di hebben de afgelopen weken oplossingen bedacht voor het zwerfafvalprobleem. De beste ideeën zijn op de valreep van de zomervakantie beloond met een heuse award en andere mooie prijzen.

Zwerfafval is al het afval dat niet in een afvalbak wordt gegooid. In Nederland gaat het vooral om blikjes en plastic flesjes, kauwgom, peuken van filtersigaretten en snoep- en chipsverpakkingen. Zwerfafval is een van de grote problemen van deze tijd. Al die rommel vervuilt de bodem, dieren eten het op of raken erin verstrikt. Als het niet wordt opgeruimd, blijft zwerfafval tientallen jaren of nog veel langer in de natuur aanwezig.

Talenten inzetten

Reden voor de gemeente Valkenswaard en scholengemeenschap Were Di om Zero Trash te lanceren, een educatief en creatief project waarbij leerlingen aan de slag gaan met het zwerfafvalprobleem. ‘De leerlingen krijgen een klus waarbij ze verschillende talenten moeten inzetten’, vertelt Femke van Gorkum van SNENS, dat het programma ontwikkeld heeft. ‘Ze moeten een originele oplossing bedenken voor het zwerfafvalprobleem in hun eigen omgeving én deze op een creatieve manier presenteren.’

Het project begint met het casinospel 'Rommelroulette'. In dit spannende spel leren de leerlingen spelenderwijs alle facts & figures over de gevolgen van zwerfafval. Hoe lang duurt het voordat afval in het milieu is afgebroken? (Antwoord: kauwgom 20 jaar, aluminium blikje 100 jaar, plastic flesje 500 jaar, glas een miljoen jaar) Hoe lang houden we een plastic zak gemiddeld vast tot we hem weggooien? (12 tot 20 minuten) Hoeveel restafval produceert elke Nederlander per jaar? (230 kilo) Op basis van die informatie bedenken ze een creatieve oplossing.

Het luidste applaus

Ellen Verbeek is een van de docenten die het project hebben begeleid. ‘Zwerfafval is een herkenbaar verschijnsel voor brugklassers, ze komen het dagelijks tegen. Met Zero Trash willen we een stukje bewustwording creëren en hopelijk ook gedragsverandering. Dat je even nadenkt voordat je een plastic flesje in de berm smijt.’

Twaalf vmbo-brugklassen hebben in groepjes aan het project meegedaan. Alle groepjes werkten een idee uit om het afvalprobleem aan te pakken en presenteerden hun oplossing in een filmpje. Uit de twaalf beste filmpjes koos SNENS een top 3. Maar welk filmpje was het allerbeste? Dat bepaalden alle vmbo-brugklassers samen tijdens de grote finale in de aula van Were Di. Het filmpje van Kamal Mohamad en Lucas Vaassen van klas kgk1f kreeg het hardste applaus en werd de winnaar. De twee ontvingen een fraaie award en bioscoopbonnen. Verder waren er voor de hele klas vrijkaartjes voor zwembad de Wedert.

Goede voorlichting

Docent Ellen Verbeek kijkt met een goed gevoel terug op Zero Trash: ‘Hopelijk hebben we een kiem gelegd voor de toekomst: dit is de generatie die straks de grote milieuproblemen moet gaan oplossen.’ Ook de gemeente Valkenswaard, die het project heeft gefinancierd, ondersteunt het van harte. Wethouder Theo Geldens (Natuur en Milieu): ‘Als je door ons mooie Valkenswaard wandelt, word je gewoon verdrietig van al het zwerfafval dat je tegenkomt. Dat hoort zó niet bij onze gemeente. Daarom hebben we ons ook aangesloten bij de landelijke campagne van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation. We doen veel om zwerfafval tegen te gaan, en het project Zero Trash helpt mee om de jeugd bewust te maken van dit probleem. Met goede voorlichting kun je niet vroeg genoeg beginnen.’

Foto:

Winnaars Kamal Mohamad (rechts) en Lucas Vaassen (midden) zijn blij met hun Zero Trash award. Links theaterdocent Lesly van Eldijk van SNENS.

Website door Webtraders