Feestdag voor het Frans

Dag van het Frans: croissant - chanson - guirlande- troubadour!

Donderdag 11 november is de nationale Dag van de Franse Taal. Ook, of beter gezegd: bij uitstek op SG Were DI in Valkenswaard! Want daar worden de leerlingen een dag lang ondergedompeld in de Franse taal en cultuur en verzorgt Gerard Alderliefste een optreden.

’s Ochtends wordt de Dag van de Franse Taal feestelijk geopend; er is een Frans ontbijt waarbij zelfs gedanst wordt. Daarna worden er receptkaarten en ansichtkaarten gemaakt, komt de Eiffeltoren in beeld en wordt een levende vlag met de Franse nationale kleuren Bleu-Blanc-Rouge gevormd. In de pauzes worden Franse lekkernijen te koop aangeboden die door leerlingen in de les zijn gebakken.

Maar er is meer. Er worden Franse chansons geschreven, Franse slogan-slingers opgehangen en er is een playbackwedstrijd. “Deze opsomming is verre van volledig,” zeggen de initiatiefnemers, “We zijn nog steeds met aanvullingen en andere activiteiten bezig.”

Een van de vele hoogtepunten zal het optreden van Gerard Alderliefste zijn, de muzikant die werkzaam is als troubadour en verslavingsarts. Samen met zijn band verzorgt hij een wervelend en interactief schoolconcert met Franse chansons.

De financiële opbrengst van deze dag is bestemd voor een goed doel: schoolbenodigdheden voor een schooltje in Marokko, een land waar men Frans spreekt. Een van de initiatiefnemers was een paar jaar geleden op bezoek bij die school en zag daar op een muur van het schoolplein een prachtige tekst: “Nous sommes tous une partie de la solution”. (Wij allen zijn een deel van de oplossing.) ‘Dat raakte me in het hart,’ zegt Monique de Wal, docente Frans; ‘Is dat niet de kern van onderwijs, is dat niet de essentie van wat we aan de volgende generatie moeten doorgeven?’

De niet-financiële opbrengst van de dag is daarom zeker zo belangrijk: leerlingen hebben zich verdiept in een andere cultuur, ze zijn bezig geweest met een voor hen onbekende en misschien wel ‘enge’ vreemde taal. En ze hebben hopelijk ervaren dat samenwerken vaak een deel van de oplossing is.

Website door Webtraders