Psysalon: LHBTIQA+ wat is dat nu eigenlijk? (door Gemeente Valkenswaard)

19-09-2023

Op donderdag 5 oktober vindt de Psysalon plaats in de Hofnar in Valkenswaard.

LHBTIQA+ wat is dat nu eigenlijk?

Steeds meer mensen zijn open over op wie ze vallen, hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen kleden en uiten. Wil je meer weten of meepraten over dit thema? Bezoek dan de Psysalon.

Psysalon

Psysalon heeft tot doel mensen, familieleden, betrokkenen en hulpverleners te ondersteunen en te inspireren. Bij Psysalon is iedereen welkom.
(Ervarings-)deskundigen gaan met behulp van gespreksleider Wil van der Laak met elkaar in gesprek over het thema van deze avond. Niet alleen de (ervarings-) deskundigen voeren het gesprek maar ook de bezoekers worden actief betrokken zich te mengen in het gesprek. Op deze manier hoor je ook de verhalen van andere mensen om jou heen. Zo vindt er een aantal keren per jaar een Psysalon plaats in Valkenswaard met telkens een ander thema.

Genderdiversiteit en seksuele oriëntatie
Vroeger bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Tegenwoordig zijn die grenzen veel minder strikt. De letters lhbtqia+ staan voor mensen met een seksuele identiteit die anders is dan heteroseksualiteit, en een genderidentiteit die anders is dan man/vrouw. De '+' laat zien dat er nog veel meer identiteiten zijn naast de bestaande 'hokjes'. Genderidentiteit gaat over wie je bent. Identificeer je jezelf als vrouw, man of non-binair? Is het altijd hetzelfde of verandert dit in de loop der tijd?

Met seksuele oriëntatie wordt bedoeld tot welk geslacht jij je romantische en/of seksueel aangetrokken voelt. Anders gezegd, op welk geslacht val jij? Welk geslacht laat jouw hart sneller kloppen en met welk geslacht zou jij wel eens een beschuitje willen eten? Voel jij je überhaupt tot iemand aangetrokken?

Wat je sekse, seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is, het gaat erom hoe je daar zelf naar kijkt en hoe jij je daarover voelt. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je jezelf noemt, maar of je je er goed bij voelt. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat je je anders mag voelen of er anders uit mag zien.
Hoe is dit voor jou? Praat erover tijdens deze Psysalon en ontdek: Ik ben niet de enige!

Psysalon ‘LHBTIQA+ wat is dat nu eigenlijk?’ vindt plaats op donderdag 5 oktober 2023 tussen 19.30 en 21.30 uur in De Hofnar, boven de bibliotheek, aan de De Hofnar 12 in Valkenswaard. De zaal is om 19.00 uur al open en er staat koffie en thee klaar.

Aanmelden is gewenst en kan via e-mail patricia.van.wegberg@valkenswaard.nl

Website door Webtraders