Waar culturen samenkomen en vriendschappen ontstaan: Were Di-brede uitwisseling leerjaar 3 met Deense school weer een groot succes!

16-10-2023

Maandag 9 oktober arriveerden 25 leerlingen en twee docenten van de Deense Rønde Privatskole per bus op Were Di, waar ze werden opgewacht door 25 van onze derdejaars leerlingen. Een week zouden ze ondergedompeld worden in de Nederlandse cultuur en kennismaken met onze gewoontes en gebruiken.

Dinsdag stond ‘Eindhoven de gekste’ op het programma met een bezoek aan de tentoonstelling Retrofuture in het Evoluon waar we ervaarden hoe men in het verleden naar de toekomst keek. Daarna een Crazy 64 door Eindhoven waar de Deense leerlingen een frikandel speciaal leerden eten.

Woensdag heel vroeg uit de veren voor een dagje Amsterdam. Eerst vlogen we over Nederland in ‘This is Holland’ en daarna maakten de leerlingen (en docenten) selfies met o.a.Johan Cruijff, Bob Marley, Picasso, Adele, Virgil van Dijk en Rihanna. In Madame Tussauds staan ze allemaal! We sloten de dag af met een heerlijke maaltijd in de Foodhallen waar je jezelf kunt trakteren op allerlei lekkers: van Vietnamese noedels tot Peruaanse nachos.

Donderdag was ons uitslapen gegund, want om 10 uur verzorgden onze leerlingen voor de Denen een rondleiding door de school. De Denen knipperden met hun ogen en lieten hun oren flapperen: een school met bijna 2500 leerlingen en zo een verscheidenheid aan leerstomen? Niet voor te stellen (en het blijft altijd een uitdaging om het Nederlandse onderwijssysteem uit te leggen). In de middag was het tijd voor een oerhollands potje schaatsen op de ijsbaan in Eindhoven. Wie het niet kon, leerde het in tien minuten. Wisten jullie dat we op school twee meesterschaatsers hebben? Yanto (ha3b) op noren en Liang (kb3g) op shorttrack schaatsen. Houd ze in gaten, ze zijn razendsnel en beregoed!

We sloten de uitwisseling af met een feestmaal in de aula van het WDD/Brugklasgebouw, met heerlijke gerechten die onze leerlingen met hun Deense gasten hadden bereid. Met een volle maag rolden de Denen de bus weer in om aan de terugreis te beginnen.

Ook al is het nog geen 900 kilometer naar Rønde, het cultuurverschil blijft erg groot. Maar wat het mooie is aan deze uitwisseling: de vriendschappen die ontstaan tussen onze leerlingen. Dat is de kracht van een Were Di-brede uitwisseling! In april zijn wij te gast in Denemarken. We zien er naar uit.

Dank aan de geweldige ouders van onze leerlingen. Zonder hen was het niet zo’n succes geweest!

Lars Brouwers en Bregje Verbruggen

Website door Webtraders