Profiel Bouwen, Wonen, Interieur

Werk je graag met je handen, ben je creatief, lijkt het je leuk om bouwtekeningen te maken en te lezen en zie je jezelf al werken met machines? Dan is Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) misschien wat voor je. Dit profiel heeft te maken met bouwprocessen en voorbereiding, bouwen vanaf fundering, hout en meubel, design en decoratie, machines, vormgeving, onderhoud, techniek, buiten en creativiteit.

Bij BWI werken we met de digitale lesmethode van het platform BWI. De leerstof wordt aangeboden in de vorm van praktijkopdrachten, tekenen/schetsen en een deel theorie. De praktijkopdrachten worden in het werkplaats en buiten uitgevoerd. Het maken van deze opdrachten sluit naadloos aan op de theorie, zodat deze gemakkelijk aangeleerd en verwerkt kan worden. Het aantal lessen dat een leerling bezig is met theorie is beperkt. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de behoefte van de individuele leerling.

De leerlingen die voor het profiel BWI kiezen zijn de leerlingen die graag met hun handen willen werken, echte doeners dus. Leerlingen die kiezen voor dit profiel hebben een goed perspectief op de arbeidsmarkt. Wanneer je kiest voor deze afdeling krijg je de basistechnieken aangeboden. Iedere leerling volgt 4 verplichte profielvakken.

 • Bouwproces en bouwvoorbereiding
 • Bouwen vanaf de fundering
 • Hout- en meubelverbindingen
 • Design en decoratie

Je werkt veel met je handen omdat je bijvoorbeeld gaat timmeren, metselen en schilderen. Maar je bent ook aan de slag met computerdesign en laser graveren en je werkt met bijvoorbeeld de kleurensnijplotter en de lasersnijder. Ook kun je creatief bezig zijn met kleuren en vormen bijvoorbeeld tijdens het maken van meubels. Die creativiteit heb je ook nodig in de lessen over design. Je gaat zelf producten bedenken, ontwerpen en produceren. Daarnaast ga je kennismaken met het bouwproces. (hoe bouw je een huis) Het bedenken van je eigen meubelstuk. Deze kun je dan ook decoreren. (pimpen). Natuurlijk is het ook belangrijk dat je veilig leert werken met machines. Je werkt met hout, kunststoffen, glas, steen, verf en snijfolie.

Naast deze vier verplichte profielvakken kies je in overleg met de mentor vier van de zes keuzevakken. Natuurlijk wordt gekeken naar jouw persoonlijke voorkeur, wensen en kwaliteiten en uiteraard naar wat je in het vervolgonderwijs gaat doen.

De volgende keuzevakken worden aangeboden binnen BWI:

 • Gevelopeningen
 • Dak en kapconstructies
 • Schoon metselwerk
 • Meubel maken
 • Ondernemen
 • Duurzame energie

 • Naast alle uren bij BWI wordt er ook aandacht besteed aan algemene kennis en vaardigheden, loopbaanoriëntatie- en ontwikkeling. Algemene vakken die je volgt, zijn wiskunde, natuurkunde en scheikunde.


  Met een afgeronde opleiding vmbo profiel Bouwen, Wonen, Interieur op zak kun je doorstromen naar alle MBO-opleidingen. Veel leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding binnen de techniek of designsector. De keus is natuurlijk aan jou.


 • Website door Webtraders